top of page

Tekst

Naast audio creëren geniet ik er ook van om boeiende teksten te schrijven. Uiteraard heb ik de voorbije drie jaar ook wat schrijfuren achter de rug. Zo hield ik een blog bij. Daarvan lees je hieronder mijn favoriete stukken.

Microblading: is het geschikt voor jou?

Anno 2019 wil iedereen zijn eyebrows on fleek. We hebben er dan ook veel voor over om onze wenkbrauwen à la Cara Delevingne (a.k.a model en browqueen) te krijgen. Eén van de manieren om je wenkies in vorm te krijgen is microblading. Die trend zie ik tegenwoordig dikwijls voorbijkomen. Maar wat is dat nu juist? En waarom zou je je er wel of niet aan wagen? Om dat te weten te komen ging ik langs bij Naomi van de Browwaxbar in Antwerpen. 

Wat?

Microblading is een semi-permanente opvulling van de wenkbrauwen. Dat wil zeggen dat het zeker geen tattoo is waar je nooit meer van afkomt, maar wenkbrauwen die ongeveer een jaar blijven. Tijdens de behandeling gaat men niet dieper dan de opperhuid. En omdat deze elk jaar vernieuwt, verdwijnt het pigment gewoon. Dat jaartje verschilt wel van persoon tot persoon. Zo overleven de wenkbrauwen bij vette huidjes waarschijnlijk iets minder lang (± 10 maanden).

"Een goeie wenkbrauw
zal altijd in de mode zijn."

schermafbeelding-2019-02-22-om-16.20.00-
Hoe?

Na wat meten en kijken wat past bij het gezicht, wordt een gepaste wenkbrauwvorm getekend. Daarna vullen ze met een mesje en pigmenten de vorm op. De “getekende” flinterdunne haartjes zorgen dan voor een vollere, perfect geshapete wenkbrauw.

Voor wie?

Microblading is niet voor iedereen de ideale oplossing. Het is vooral een aanrader voor mensen met weinig of bijna geen wenkbrauwhaartjes . Zo zien ze bij de Browwaxbar vooral vrouwen (en ook mannen!), ninetiesdames die teveel geplukt hebben en ook kankerpatiënten die hun haar verloren. De doelgroep is dus erg uiteenlopend.

Maar als je geen gaatjes, littekens of weinig haargroei hebt, kies je best een andere optie. Informeer over verschillende behandelingen, ga langs bij experts, schuim heel Google af, … En beslis vooral voor jezelf waar je met je wenkbrauwen naartoe wil.

Wat moet je vooraf weten?

Ernstige gevaren komen niet te pas aan microblading. Maar een intakegesprek, om risico’s uit te sluiten, is wel belangrijk. Er wordt dan een medische lijst overlopen just to be sure. Tegelijkertijd maak je kennis met het personeel en de gang van zaken zodat je je enkel nog maar geruster voelt.

"Het is belangrijk om je vooraf goed te informeren en voor jezelf te beslissen waar je met je wenkbrauwen naartoe wil."

schermafbeelding-2019-02-22-om-16.22.04.
Is het een blijvertje?

Binnen 10 jaar zal de techniek waarschijnlijk weer anders zijn. Maar een goeie wenkbrauw zal altijd in de mode zijn. Al vanaf 1840 zijn mensen gefascineerd door hun wenkbrauwen. Doorheen de jaren veranderde de ideale wenkbrauw regelmatig. Zo is het momenteel hip om een gestylde, bredere wenkbrauw te hebben. Naturel wordt weer meer geapprecieerd. Achja, wie weet wat vangen we ooit nog allemaal aan met onze wenkbrauwen…

Wil jij ook graag de beste versie van je wenkbrauwen? Ga dan zeker eens lang bij de Browwaxbar!

  • Facebook
  • Instagram

Geflopte kost

Flopperde flopperde flop. Niet elke trend kan ons hart sneller doen slaan. Zeker als het over eten gaat kunnen we echte viesneuzen zijn. De volgende trends braken daarom (bij ons) nooit echt door…

In een hoorntje of in een beker? 

#CoffeeInACone moest een wereldwijde hit worden. Dayne Levingrad bedacht in Zuid-Afrika naar eigen zeggen een soort “heilige drievuldigheid”. Koffie, ijs en een koekje. En daar geef ik hem geen ongelijk in ;). Maar natuurlijk, hete koffie in een hoorntje is niet echt praktisch. Voor een leuke Instagramfoto is het leuk, maar hier in België genieten we liever langer van ons bakje troost. Daarom houden we het maar gewoon bij een mok.

Houtskoolijs

Trends op een hoorntje… Moeilijk. Fotogeniek is het wel, oogt zelfs erg chic en luxe vind ik. Ontgiftende actieve houtskool is tegenwoordig populair in beautyproducten. Maar in voeding is dat een ander verhaal. Misschien omdat het erg onnatuurlijk en chemisch lijkt? Eén ding deed me wel schrikken. Amerikaanse media beweren namelijk dat actieve kool een negatieve invloed heeft op medicijnen. Waaronder de pil die kan falen. Anderzijds vermoeden deskundigen dat de dosis in het ijsje te klein is om schadelijk te zijn. Toch raden ze voor de zekerheid aan om medicijnen twee uur voor of na het eten van actieve kool in te nemen. Risky trend dus hè.

Regenboogbagels

Het lijkt me iets typisch Amerikaans. Persoonlijk spreekt het me niet aan omdat het er heel chemisch uitziet en het me doet denken aan plasticine. Maar vooral vraag ik me af wat ertussen zit. En dat is funfetti cream cheese, roomkaas met gekleurde hagelslag erin.

Kaasthee

Speciaal is het minste wat ik erover kan zeggen. Oorspronkelijk komt het drankje uit Taiwan, nu vind je het ook in New York, Singapore, Londen en Hongkong. Wat je je erbij moet voorstellen is thee met een dikke laag kaas bovenop. Die kaaslaag dient dan om de bittere smaak van de thee te verdoezelen. Hier heb ik het nog nooit gezien, maar de Indonesiërs zijn wel fan. Daar opende zelfs een kaastheewinkel. Say cheese!

Eet eens een meelworm

Raar? Vies? Abnormaal? Nee, zeker niet. Je eet namelijk al ongeveer een halve kilo insecten per jaar. Waarschijnlijk onbewust, maar het is zeker geen slecht idee om af en toe eens een paar insecten te knabbelen. Klinkt allemaal luguber, maar ik was er benieuwd naar.

Af en toe een insectje

Entomofagie, of gewoonweg het eten van insecten is nog niet zo genormaliseerd in België. In tegenstelling tot ruim 100 landen waar het wel op het menu staat. Maar de populariteit stijgt ook bij ons. Onbewust eten we ook hier wel af en toe een insectje. Zo worden onder andere roze koeken, rode M&M’s, aardbeienyoghurt en milkshakes gemaakt van luizen.

Insects for climate

Achja, niet abnormaal toch? Er zijn drie miljoen soorten insecten. 800.000 zijn beschreven en maar 5000 daarvan zijn giftig. De rest kunnen we dus gewoon eten. En als dat je nog niet overtuigd, is er ook nog het klimaat. En laat dat nu net heel actueel zijn. Insecten stoten veel minder broeikasgassen en ammoniak uit dan koeien of varkens. Hun waterconsumptie ligt honderden keren lager. En daarbij planten ze zich snel en in grote hoeveelheden voort. Kleine beestjes hebben weinig plaats nodig, dus er hoeft geen onontgonnen land te verdwijnen.

meelworm_edited.jpg
Psychologische barrière doorbreken

Sprinkhanen, krekels en meelwormen zijn volgens experten perfecte vleesvervangers. Het is even voedzaam als dieren en bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid mineralen, eiwitten en vitaminen. Ook heb je minder kans op virussen. Varkens bijvoorbeeld, lijken genetisch zo sterk op ons dat virussen makkelijk kunnen overkomen. Dus eventjes een psychologische barrière doorbreken, en het komt goed. Blijkbaar hangt veel af van de bereiding.

Dé test

Ik was nu dus wel echt heel benieuwd naar de smaak en vooral ook naar de structuur. Dus ging ik op zoek naar eetbare insecten. Je kan ze online kopen, maar ik maakte een uitstapje naar de Bio Planet. Niet voor niets dat je ze daar kan vinden, de winkel staat namelijk bekend als milieubewust. In de winkel kan je 3 soorten gedroogde insecten vinden: meelwormen, sprinkhanen en krekels. Ik ging voor de meelwormen. Waarom? Omdat die het goedkoopste waren en ik maar een arme student ben. 😉 Ik betaalde voor een potje van 25 gram €3,99, de 2 andere soorten zijn €9,99 per potje.

​

De eerste confrontatie met de meelwormen, die gevriesdroogd zijn, was aangenamer dan verwacht. Ik verwachtte een vreselijke stank, maar dat viel best mee. Oké, volgende stap. Ik stak er meteen een stuk of 3 in mijn mond, en dat voelde… speciaal. Het is heel knapperig en heeft volgens mijn smaakpapillen weinig smaak. Het is dan ook niet echt bedoeld als snack, maar als garnituur of verwerkt in een gerecht. Zo kwam ik online recepten tegen als quiche met meelwormen, meelwormencurry, bananenbrood met meelwormen, paella met meelwormen, … Misschien ook eens proberen dus!

​

Ik ben dus wel pro insecten eten. De gemiddelde Belg legt ook dagelijks een kip, varken of koe op zijn bord. En dat idee vind ik niet veel aangenamer dan insecten. En het is dus in verschillende opzichten beter voor het klimaat!

Quarantactiviteiten: leven in een ‘lockdown light’

Sinds 18 maart leeft België in een ‘lockdown light’. Het coronavirus ofwel COVID-19 zorgt ervoor dat de wereld er even helemaal anders uitziet dan enkele maanden geleden. Verschillende maatregelen hebben het openbare leven sterk ingeperkt. Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten en met vrienden afspreken zit er ook niet in. We leven allemaal in ons eigen kot. Ondertussen zijn we al meer dan een maand verder en hebben mensen hun draai wat gevonden. Maar waaraan spenderen ze precies hun tijd?

Studenten in quarantaine

Een tijdje geleden verspreidde ik een enquête om te peilen naar wat mensen zoal doen dezer dagen. Allereerst wil ik het hebben over studenten. Daarover kan ik alvast de volgende feiten meegeven.

 

Disclaimer: de enquête is geen wetenschappelijk onderzoek en is gebaseerd op het resultaat van 146 personen.

studentne.png

Verschillende studenten geven aan dat ze tijdens de lockdown light als jobstudent werken.
Zo ook Laura (19) uit Loenhout. Zij werkt een paar dagen in de week in supermarkt Delhaize.

To work or not to work?

Uit de enquête blijkt dat 38,6% van de werkende mensen in Vlaanderen wel nog steeds naar zijn of haar werkplek kan gaan. 31,8% kan niet werken door de coronacrisis, 15,9% verdeelt de werktijd op hun werkplek of thuis. En 13,6% werk volledig van thuis uit. Daarbij zeiden ze wel dat ze vinden hun werk niet voldoende te kunnen uitvoeren Financieel kan de coronacrisis een serieuze domper zijn. Dat geeft ook ongeveer 28% van de bevraagde personen aan.

taart.png
Helden van de zorg

De zorgsector draait overuren. Elke avond om 20 uur staan we paraat om te applaudisseren voor onze helden. Want zij vangen coronapatiënten op en verzorgen ze.

​

Evelyne (21) werkt als zorgkundige bij Familiehulp. Dagelijks komt ze in contact met coronapatiënten. Ik had een gesprek met haar over haar huidige werksituatie.

evelyne.jpeg

Goedemiddag Evelyne, hoe ziet jouw werksituatie eruit ten tijde van corona?

​

Momenteel is dat heel chaotisch. Normaal gezien werk ik in mijn eigen buurt, maar tegenwoordig werk ik ook verder weg van huis. Dat komt omdat een deel van mijn collega’s liever niet in contact komt met besmette personen. Daarom vroegen ze me om enkel coronapatiënten te verzorgen. Mijn werkdagen zijn niet alleen langer omdat ik verder moet rijden, maar ook omdat de hygiëne nu veel meer tijd vraagt.

​

Heb je meteen ‘ja’ geantwoord toen jouw werk je vroeg om enkel met coronapatiënten te werken?

 

Ja, ik moest daar niet lang over nadenken. Ik heb gekozen voor dit beroep en ik vind het mijn taak om er nu voor de patiënten te zijn. Ook al weet ik dat ik risico loop om besmet te worden, ik sta met plezier paraat.

​

Heb je dan geen angst om zelf ook besmet te worden?

​

Als ik zieke mensen zie, zet me dat zeker aan het denken. Het is heel heftig. Deze situatie kan je niet verbloemen, maar ik probeer een knop in mijn hoofd om te draaien. Deze mensen moéten verzorgd worden.

Nog even op onze tanden bijten

Op dit moment gelden de maatregelen nog tot en met 3 mei. Tot dan zullen we nog even op onze tanden moeten bijten. Maar tot die tijd is het enorm belangrijk dat we allemaal thuis te blijven. Want het redt letterlijk levens.

Bakuchiol

Bakuchiol maakt zijn opmars! Bakuchiol watte? Wel, dat is een ingrediënt dat de laatste tijd meer en meer te vinden is op de ingrediëntenlijst van gezichtsverzorging.

Bakuchiol is een alternatief voor retinol. Die laatste is eigenlijk een ander woord voor vitamine A en werkt bij het behandelen van een acné, puistjes, eczeem en rimpels. Kortom: het is een ideaal ingrediënt in verschillende verzorgingsproducten. Toch zou retinol bij sommige mensen negatieve bijwerkingen hebben zoals gevoeligheid van de huid, roodheden en irritaties. De huid wordt erdoor ook gevoeliger voor de zon, waardoor je het ingrediënt best alleen ’s nachts gebruikt.

 

Daarom is het goed om te weten dat er een mild, natuurlijk alternatief bestaat: bakuchiol. Dat is geschikter voor gevoeligere huidjes.

Hieronder de voordelen:

  • Werkt ontstekingsremmend.

  • Kan ook gebruikt worden door zwangere vrouwen omdat het geen retinoïden bevat.

  • Verbeterd de huidelasticiteit.

  • Hydrateert en verstevigd de huid.

  • Vermindert rimpels en fijne lijntjes.

  • Verminderd acné en puistjes.

  • ​

Dus of je nu een vettige, gevoelige, normale of gecombineerde huid hebt, bakuchiol zou werken.

Het is in ieder geval het proberen waard!

bottom of page